so..terfikir la nak belajar buat kuih traditional...seri ayu...
dengan semangat yang berkobar-kobar, maka bermula kelas memasak dengan ma hehehe
resepi dan cara-caranya:
1) mula-mula pukul telur dengan gula sehingga kembang
2) pastu masukkan tepung gandum dan teruskan putar
3) untuk menambahkan kewangian kuih kita ni, boleh la mesin sedikit daun pandan dan tapis airnya
4) then, masukkan pewarna hijau epal untuk meghijaukan lagi warna kuih kita ni

5) lepas tu boleh la masukkan pula ovalett
6) pukul lagi sehingga sebati
7) lepas siap adunannya. kita harus minyakkan acuannya supaya bila dah masak senang kuih tu nak lekang or keluar daripada acuannya
8) pastu isikan kelapa yang dah digaulkan dengan sedikit garam. tekan dengan kemas supaya kelapa tu tak terapung bila isi adunan tadi
9) didihkan air. bila air dah mendidih letak acuan-acuan tu. biar panas sikit acuan tu. then, boleh la tuang adunan tadi. tutup and tunggu la sehingga masak
selamat mencuba ;)
No comments:
Post a Comment